Olyan eseményre vagy hivatalos, ahol dress code is szerepel a meghívón, de nem vagy benne biztos, mit vegyél fel? Készítettünk számodra egy útmutatót, amelyben megtalálod a leggyakoribb öltözködési szabályokat a hétköznapitól a “white tie” eseményekig, férfiak és nők számára egyaránt.


Hétköznapi vagy “casual”

A hétköznapi (casual) dress code a leglazább öltözetet jelenti. Kötetlen és kényelmes, így nyugodtan viselheted a mindennapi ruháidat. Mindenkinek megvan a saját, egyedi stílusa, így a hétköznapi dress code mindenki számára egy kicsit mást jelenthet.

Casual nők számára

A nők viselhetnek ruhát, szoknyát, rövidnadrágot vagy farmert különféle felsőkkel kombinálva, például egy sima pólót, garbót vagy egy laza inget illetve blúzt. Cipők tekintetében is széles a skála: viselhetsz tornacipőt, csizmát, magassarkú cipőt vagy szandált is.

Casual férfiak számára

A férfiak a chino nadrágot, farmert, bermudát vagy egyéb rövidnadrágot kombinálhatják például egy sima pólóval vagy galléros pólóval, garbóval, hétköznapi inggel vagy pulóverrel. Ha cipőről van szó, a tornacipők, mokaszinok vagy akár a szandálok is megfelelőek a nyáron.

 

Business casual az irodába

A business casual viselet általában az irodai megjelenésre jellemző. Még mindig lehet kényelmes, de egy kicsit elegánsabb. Farmer viselése dress code szerint nem megengedett. Ehhez a öltözethez illik kivasalni vagy kigőzölni a ruhákat, hogy professzionálisabb hatást keltsenek.

Business casual nők számára

Az ingruhák, a hosszú szoknyák vagy az elegáns nadrágok mind nagyszerűek lehetnek. Ezeket kombinálhatod egy inggel, blúzzal vagy pulóverrel. Kerüld a spagetti pántos felsőket vagy a túlzottan mély dekoltázst. Kiegészítőként viselj finom ékszereket, egy blézert és bőr kézitáskát. A magassarkú cipők vagy a klasszikus félcipők, mint az oxford vagy a mokaszin szintén ideálisak ehhez a megjelenéshez.

Mutass többet

Business casual férfiak számára

Ez az dress code meglehetősen egyszerű a férfiak számára. Viselhetsz egy kényelmes chino nadrágot egy egyszerű galléros pólóval vagy inggel; a nyakkendő nem kötelező. A mokaszin vagy egy bőr félcipő lehet a legmegfelelőbb ehhez a stílushoz.


Business formal az elegáns megjelenéshez

Az üzleti formális öltözködéshez már érdemes kifinomultabb ruházatot választani. Választhatsz egy nadrág- vagy ceruzaszoknyával kombinált kosztümöt. Ne feledd, hogy minél sötétebb az öltöny, annál formálisabb. Az üzleti öltözködéshez érdemes az olyan színeknél maradni, mint a fekete, sötétkék, szürke vagy barna.

Business formal nők számára

A nők viselhetnek ceruzaszoknyát vagy nadrágkosztümöt, üzleti stílusú ruhát vagy ruhát blézerrel. Az ilyen ruhákhoz a magas vagy alacsony sarkú cipő és harisnya illik a legjobban. A kiegészítők és ékszerek megengedettek, de ne legyenek túl extravagánsak.

Business formal férfiak számára

Egy igazán elegáns stílus férfiaknak, ahol egy sötét öltöny és egy hozzá illő mellény (opcionális), egy nyakkendő és elegáns ing tökéletes megjelenést biztosít. A cipőket illetően csakis egy sötét zoknival viselt bőr félcipő a megengedett.

 


Koktél dress code az elegáns partikra

A koktél dress code egyszerre lehet formális, elegáns és vidám - jó alkalom az elegáns megjelenésre anélkül, hogy például estélyi ruhát kellene viselni. Ez az öltözködési kód leggyakrabban olyan alkalmakra jellemző, mint például esküvők, stílusos vacsorák vagy céges rendezvények.


Koktél dress code nők számára

A cél az elegáns és kifinomult megjelenés. Napközben válassz friss és visszafogott, például pasztell tónusokat, éjszakai rendezvényre pedig sötétebb és csillogóbb színeket. Egy midi vagy térdig érő koktélruha, vagy a kis fekete ruha a tökéletes választás lehet. A koktélruha mellett egy stílusos nadrágkosztümöt vagy egy elegáns jumpsuitot (overált) is viselhetsz. Egészítsd ki a szettedet egy tűsarkúval vagy magassarkú szandállal, és egy borítéktáskával. Ezen kívül ez egy jó alkalom, hogy bátran kísérletezz az ékszerekkel!

Mutass többet

Koktél dress code férfiak számára

Az öltöny és a nyakkendő kötelező a férfi koktél dress code-hoz. Az esti eseményekhez a sötétebb színek megfelelőek, míg a világosabb szürke és kék tónusok tökéletesek a nappali rendezvényekhez. Kombináld a szettedet az övhöz illő elegáns pár félcipővel vagy mokaszinnal.

Black tie a legkülönlegesebb eseményekhez

A Black tie öltözködési kódja valahol a hivatalos üzleti és a White tie között van. Ez a legelterjedtebb hivatalos öltözködési etikett az este 6 óra utáni társadalmi eseményekre, például színházba, esküvőkre, bálokra és elegáns vacsorákra.


Black tie nők számára

Ez egy nagyon előkelő dress code, ahol a legmegfelelőbb viselet egy hosszú estélyi ruha. A legjobban a sötét árnyalatok, a fekete, burgundi, sötétkék vagy a smaragdzöld illenek az eseményhez. Kombináld elegáns borítéktáskával, finom ékszerekkel és magassarkúval!

Mutass többet

Black tie férfiak számára

Ez egy tökéletes alkalom a férfiak számára, hogy úgy nézzenek ki, mint James Bond! Fekete szmoking, formális fehér ing, mandzsettagombok és fekete csokornyakkendő a férfi Black tie etikett írott szabálya. Fekete lakkozott cipő és fekete zokni az egyetlen megfelelő lábbeli. Nyáron vagy például trópusi helyszínen egy fehér szmoking fekete szmoking nadrággal is működhet.

 


White tie a királyi érzésért

A White tie öltözet, más néven "teljes estélyi ruha" a legformálisabb az összes öltözködési forma közül. Ez a gálaestek, például nemzetközi díjátadók öltözködési kódja. A White tie (leginkább a múltban) azt is jelezheti, hogy a vendégek királyi vagy magas társadalmi rangúak.


White tie nők számára

A Black tie-hoz hasonlóan a nőknek itt is hosszú, földig érő estélyi ruha az előírt viselet, általában hosszú kesztyűvel párosítva. A nagyon elegáns, akár egészen hivalkodó ékszerek és egy elegáns estélyi borítéktáska az elengedhetetlen kiegészítői az öltözéknek. Erre az alkalomra mindenképpen egy elegáns frizurát, például egy elegáns kontyot illik viselni.

White tie férfiak számára

A legelőkelőbb és legformálisabb dress code-hoz a férfiaknak fekete frakkot kell viselniük a hozzá illő nadrággal, fehér inget keményített gallérral, fehér mellényt, fehér csokornyakkendőt, és szintén fehér vagy szürke kesztyűt. Ami a cipőt illeti, csak fekete lakkcipő és fekete díszzokni a megengedett.