Új kabátra van szükséged, de nem tudod, hol kezd el a keresést? Milyen szabású kabát illik Hozzád, és milyen anyagba érdemes beruházni, hogy minél tovább tartson? Összegyűjtöttük néhány egyszerű tippet, hogy megkönnyítsük a választást.

Válassz ki egy Neked tetsző színt

Fontos, hogy a kabát könnyen kombinálható legyen a ruhatár többi részével. A legnagyobb klasszikusok közé tartoznak a bézs, a szürke, a sötétkék, a bordó árnyalatai, és nem szabad megfeledkeznünk az időtlen és elegáns feketéről sem. Ezek a színek a megfelelő ruhadarabokkal kombinálva formális társasági eseményekre is jól illenek.

Inkább a vadabb mintákat és a merészebb színeket kedveled? Kísérletezz bátran egy rózsaszín, skarlátvörös, citromsárga vagy virágos és állatmintás kabáttal.

Mutass többet

Gyapjú vagy szintetikus?

Kétségkívül az egyik legmelegebb anyag a gyapjú. Igaz, hogy az ilyen kabátok ára általában magasabb, de biztosan évekig része lesz a ruhatáradnak, ezért hosszú távon megéri beruházni egy ilyen darabba. A természetes téli anyagok közé tartozik még a kasmír, a mohair, az angóra vagy az alpaka. Nagy előnyük, hogy nagyszerű hőszabályozást biztosítanak, és megvédenek a hidegtől, széltől és esőtől.

Ezzel szemben a mesterséges anyagok, például a poliészter nem lélegzik, és nem is tartanak olyan melegen. Másrészt viszont olcsóbbak.

Tipp: Kipróbálnál egy új, merészebb trendet? Akkor egy szintetikus kabát a tökéletes választás a kísérletezésre. 

Ha az arany középutat keresel, akkor válassz egy gyapjú, a poliészter és más szintetikus anyagok, például akril vagy poliamid keverékéből készült kabátot. Ellenőrizd az anyagösszetételt a termékleírásban vagy a címkén. Nem minden "gyapjúkabát" tartalmaz megfelelő arányban gyapjút. A gyapjú arányának legalább 20%-ot el kell érnie ahhoz, hogy az anyag tulajdonságai megnyilvánuljanak, és a kabát valóban melegen tartson.

Mutass többet



Hogyan kell állnia Rajtad a kabátnak?

A kabátnak elsősorban a vállaknál, az ujjak hosszában és a hónalj alatt kell illeszkednie, ahol semmi sem korlátozhatja a mozgást. Mindig inkább egy mérettel nagyobb kabátot válassz, mint kisebbet, mert alatta rétegesen kell öltözködnöd, felvéve a kedvenc oversize vagy kötött pulóveredet is.

A testalkatod segít a választásban

Nem tudod, melyik fazon illik Hozzád a legjobban? Próbálj fel néhány kabátot és hasonlítsd őket össze. A divatban nincsenek szabályok, és csak Rajtad múlik, hogy melyik kabátban érzed magadat a legjobban. Ha továbbra is bizonytalan vagy, a testalkatod is adhat tippeket.

Körte alkat - Emeld ki a derekadat

A körte típusú alkatoknak keskenyebb a felsőtestük, mint az alsótestük. Válassz egy kapucnival vagy szőrme gallérral ellátott kabátot, ez felhívja a figyelmet a felsőtestre. Kerüld a csípőmagasságban lévő nagy oldalzsebeket és egyéb díszítő elemeket. Egy másik remek választás az A-vonalú kabát, amelynek hossza a vádlid legkeskenyebb részénél ér véget, ezzel is nyújtva a sziluettedet.

Mutass többet

Téglalap alkat - Mit szólnál egy túlméretezett kabáthoz?

A téglalap alakú testalkat azt jelenti, hogy a felső- és az alsótest szimmetrikus. Választhatsz egy duplasoros gombolású kabátot, markáns gallérral és övvel, amely segít kiemeli a derekat. Egy hosszú kabát enyhén bővített vagy túlméretezett szabással szintén jól mutathat.

Mutass többet

Alma alkat Az egyszerűségben rejlik a szépség

Azoknak a hölgyek, akik a deréktájékon erősebbek, jó választás lehet egy A-vonalú vagy egyenes, öv nélküli, térdig érő kabát vagy egy poncsó. De ugyanígy előnyös lehet egy rövid szabású, derékig érő dzseki vagy kabát, amely hagyja érvényesülni a csinos lábaidat. 

Mutass többet

Fordított háromszög alkat - Harmónia létrehozása

Válassz egy stílusos, nagy zsebekkel ellátott kabátot, hogy az alsótestednek nagyobb teret és volument adj. Gondolkodhatsz elegáns, övvel ellátott darabokban is, amelyek hosszúkás sziluettet eredményeznek. Kerüld a nagy gallérokat, a széles vállú szabásvonalakat és a mellzsebeket.

Mutass többet

Alacsony alkat - Hosszítsd meg!

A 160 cm-nél alacsonyabb nőknek remekül állnak a combközépig érő, szűk szabású kabátok. Az extra anyaggal, nagy mintákkal, merész nyomatokkal ellátott kabátok gyakran túl sokak lehetnek ennek az alaknak. Ha szereted a mintákat, válassz inkább egy finom kockás, tyúklábmintás vagy halszálkás darabot.

Mutass többet

 

Válaszd ki a kabát hosszát a praktikusság alapján

Nem vagy biztos a kabát hosszában? Ne csak alkatod, hanem a praktikusság is vezéreljen. Gondold végig, hogy milyen alkalmakra és mivel viselnéd a kabátot. Míg a rövidebb hossz alkalmi, a hosszú pedig formálisabb, addig a térdig érő jól mutat magassarkúval vagy anélkül. A térdhosszúság azoknak is remek választás, akik hajlamosak nagyon fázni.

Hogyan kell ápolni a kabátot?

Amikor hazaérsz, mindig akaszd fel a kabátot egy fogasra, ne olyan akasztóra, ahol megnyúlhat és elveszítheti a formáját. Szerezz be egy hengert az apró szennyeződések és szöszök eltávolításához. A tisztítást bízd inkább szakemberekre, és figyelj, hogy a kabátban legyen olyan címke, amelyen a szerepelnek tisztításra és szárításra vonatkozó szimbólumok is.