Útmutatónkban olyan információkat találsz, amelyek segítenek nemcsak a megfelelő méret, hanem a melltartó szabásának kiválasztásában is annak megfelelően, hogy milyen stílust keresel, vagy milyen ruhát viselsz.

A jól illeszkedő melltartó 5 jele

  • A melltartó elülső része szorosan illeszkedik a testhez, és nem áll ki. A hátsó rész nem "fut fel" a hátadon.
  • A merevítő közel van a mellkashoz és annak kerületéhez.
  • A pántok nem vágnak a bőrbe, de nem is esnek le a vállakról.
  • A mellek kitöltik a kosárkákat, és nem “esnek” ki elölről, alulról vagy oldalról.
  • A melltartó szilárdan a helyén ül, még akkor is, ha felemeled a kezed vagy előrehajolsz.

Hogyan számítsd ki a melltartó méreted otthon

Szükséged lesz egy mérőszalagra és egy tükörre. Mérd magad egy nem szivacsos, enyhén merevített melltartóban (semmiképpen sem push-up melltartóban).

mereni

1. lépés: Mérd meg a mellkas kerületét
Tekerd a mérőszalagot a mellkasod köré, ahol a melltartó pántja a melleid alatt ül. Lélegezz ki. A mérőszalag pontosan illeszkedjen, ne legyen túl szoros vagy laza. Az eredményt kerekítsd felfelé a legközelebbi egész számra.

2. lépés: Mérd meg a kosárméretet 
Tekerd a mérőszalagot a mellek legkiemelkedőbb része köré a mellbimbó magasságában. Kerekítsd fel az eredményt a legközelebbi egész számra.

mereni

3. lépés: Találd meg méreted a táblázatban
Mint mindannyian tudjuk, a melltartók mérete a különböző márkáktól függően változik. A szabványosítás hiánya miatt az egyik márka B kosármérete könnyen lehet C egy másik márkánál. Márkától függően két lehetőséged van a méreted kiderítésére. Az egyik, hogy az első és a második lépésből származó számokat használva közvetlenül összehasonlítod őket a márka mérettáblázatával.

A másik lehetőség, hogy a következő képlet segítségével kiszámítod a pontos méreted. Tegyük fel, hogy a mellkas kerületed 84 cm, a kosárméreted pedig 101 cm. Az első mérettáblázatban azt olvashatod, hogy mivel a mellkas méreteid 84 cm-esek, a melltartó méreted 75 lesz.

A kosárméret meghatározásához vond le a kiszámított mellkas méretet a mellbőségből, tehát 101 - 84 = 26. A második mérettáblázatban láthatod, hogy a 26 cm megfelel az F kosárméretnek, így a melltartó mérete 75F.

tabulka

Kérjük, tartsd szem előtt, hogy a méretek márkánként eltérőek lehetnek, és amennyiben lehetséges, nézd meg a kívánt márka saját mérettáblázatát.

krajkova podprsenka

Ahány outfit, annyiféle melltartó

Sima felületű (T-shirt) melltartók

A sima felületű melltartókat úgy tervezték, hogy ne látszódjanak a ruházat alatt. Lapos varrásúak vagy varrás nélküliek, így sima sziluettet alkotnak.

Egy ruhatár alapdarabja két póló-melltartónak - egy fekete és egy nude színű, amely a bőröd árnyalatához hasonlít. Ezek a legtöbb igényt lefedik.

Tipp: A láthatatlan hatás érdekében a fehér felső alatt mindig viselj testszínű melltartót. A fehér melltartó ugyanis “világítani” fog a fehér ruha alatt.

Pánt nélküli melltartók

Egy pánt nélküli vagy levehető pántos melltartó semmiképpen sem hiányozhat a ruhatáradból. A melltartó belső peremén lévő merevítő és szilikonpánt biztosítja a legtöbb ilyen típusú melltartó tartását. Fektess be olyan színekbe, mint a fekete vagy a testszínű.

Push-up melltartók

A push-up melltartó megemeli a melleket, közelebb hozza egymáshoz, ezáltal vizuálisan megnagyobbítja őket. Speciális párnázással vagy kivehető betétekkel vannak megerősítve. A push-up melltartó megfelelő választás, ha volumenesebb megjelenést szeretnél elérni és kiemelni a dekoltázsod, például egy estélyi ruhában. Viseld őket mélyen kivágott vagy dekoltált felsők és ruhák alatt.

Mutass többet

Párnázatlan melltartók

A nem párnázott melltartók rendkívül kényelmesek. A támogatás mértéke attól függ, hogy a melltartó rendelkezik-e merevítővel, de általában csak kevés tartást nyújtanak.

Különösen népszerűek a bralette melltartók, amelyek nem párnázottak és nem tartalmaznak merevítőt sem. Főleg romantikus csipkés kivitelben szeretjük őket, de találunk pamutot, selymet vagy más kellemes anyagokat is. Hangsúlyozzák a mellek természetes formáját. Egy fekete csipke melltartót például fekete áttetsző vagy félig kigombolt ing alatt is viselhetsz. A pamutból készülteket pedig viselheted a mindennapi szettekkel vagy utazáskor. Különösen kedvelt az ikonikus Calvin Klein melltartó.

Mutass többet

Balconette melltartók

A balconette melltartók ideálisak a kisebb vagy közepes méretű keblek számára. Ez a melltartó szabás nagyszerű tartást biztosít, egyenes nyakkivágással rendelkezik, amely hangsúlyozza a mellkas felső vonalát. A pántok általában távolabb helyezkednek el egymástól. Gyakran levehető pántokkal rendelkeznek, így ideálisak pánt nélküli ruhákhoz vagy felsőkhöz, illetve mélyebb nyakkivágású ruhákhoz.

Sportmelltartók

A jó sportmelltartó minimalizálja a rázkódást a fizikai tevékenységek során. A tervezett edzéstől függően választhatsz különböző szintű alátámasztást, például futáshoz egy jobban alátámasztó melltartót, míg alacsony intenzitású edzésekhez, például jógához egy könnyebben alátámasztó melltartót. 

Mutass többet

Tudtad, hogy a melltartó méretednek saját “testvérméretei” vannak?

Abban az esetben, ha találtál egy melltartót, amely szinte tökéletesen illik rád, mégis úgy érzed, hogy még mindig lehetne rajta javítani, próbáld fel a melltartó “testvérméretét”. A jelenlegi melltartó méretednek testvérméretei olyan váltakozó méretek, ahol a kosárméret ugyanaz marad, a mellkaskerület és a kosárbetű viszont változik. A testvérméreted megtalálásához egy-egy méretváltásra van szükség, ellentétes irányban.

Például: 

Próbálj ki egy kisebb méretet: Ha a méreted 75C, próbáld ki a 70D-t, amelynek rövidebb a hátpántja és nagyobbak a kosarai.

Próbálj ki egy nagyobb méretet: Ha a méreted 75C, akkor próbáld ki a 80B-t, amelynek hosszabb a hátpántja, de kisebbek a kosarai. 

braletka

Melltartó mosása mosógépben?

Ahhoz, hogy a melltartó a lehető leghosszabb ideig tartson, megfelelő és kíméletes ápolásra van szükség. A legfontosabb, hogy három-négy viselés után kézzel, lágy mosószerrel mosd ki. Ha épp lusta napod van, és gyorsan be akarod dobni a melltartót a mosógépbe a többi szennyeseddel együtt, mindenképpen használj hálós mosózsákot, és kapcsold be a melltartó hátulját. Ne feledd azonban, hogy a melltartó formája megsérülhet a nyomástól.

A melltartó szárítógépben való szárítása nem ajánlott, inkább hagyd a levegőn száradni. Ügyelj arra, hogy melltartóid felváltva hordd, ezzel meghosszabbítva élettartamukat, és ne csak ugyanazt az egy darabot mosd ki és viseld újra, mivel kinyúlhat, és többé nem nyújthatja a szükséges tartást.