Nézzük át részletesebben a baba ruházatban fellelhető fogalmakat! Végül pedig egy bevásárlólistát is készítettünk Neked, mind a nyári és a téli időszakra. Egyszerű útmutatónk segítségével szakértővé válhatsz.

8 tipp, hogy mire figyeljünk a babaruhák kiválasztásakor

1. Vedd figyelembe a szezont

Mielőtt elkezdenéd összeállítani a szükséges dolgok listáját először is fontold meg, hogy az év mely időszakában várható a család bővülése. Nyári vagy téli babát vársz? A ruhatárat ennek megfelelően alakítsd ki. Ha a baba a tél közepén születik, a felszerelés inkább hosszú ujjú bodykat és overallokat tartalmaz, valamint szükséged lesz még széldzsekire, téli overálra, sapkára és kesztyűre.

2. Ne vásárolj túl sokat

Tudtad, hogy a kisbabák nagyon gyorsan nőnek és gyorsan változnak, különösen az első hónapokban? És így a rugdalózó ujjai, amelyek még egy hete jók voltak, hirtelen rövidek lettek, a lábacskák pedig kilógnak a kisnadrágból. Ezért eleinte ne vegyél sok ruhát, különösen a legkisebb méretekben, különben feleslegesen megnő annak az esélye, hogy egyszerűen nem lesz időd mindent használni.

3. Gondolj a kényelemre

Életük első hónapjaiban a csecsemők a nap nagy részében alszanak, a nap többi részében pedig etetünk, pelenkázunk és fürdetünk. Ezek mind olyan tevékenységek, amelyekben fontos, hogy a babák kényelmesen érezzék magukat. Ha a baba jól érzi magát, akkor biztosan Te is jól érzed magad.

A kisbabádat biztosan meg akarod majd mutatni a családnak és barátoknak, ezekre az alkalmakra vehetsz néhány extra trendi darabot. De a baba ruhatárának leginkább kényelmes darabokból kell állnia. Vagyis bodyk, rugdalózók, overálok, kisnadrágok és pizsamák. Ezeket a ruhákat fogja a legtöbbet használni az első hónapokban.

4. A természetes anyagokat részesítsd előnyben 

A kisgyermekek bőre nagyon finom és érzékeny. Ezért is javasoljuk, hogy a szintetikus anyagok helyett válassz hipoallergén anyagokból készült ruhadarabokat. A bőr így természetes módon tud lélegezni és nem izzad. Az anyag puha, kényelmes és bőrbarát. Választhatsz 100% pamutot vagy organikus pamutot, melyek előállítása során nem használnak növényvédő szereket, és a textíliákat nem kezelik vagy festik az egészségre káros anyagokkal.

5. Válassz világosabb színeket

A gyerekek pozitív energiáját jól kifejezik az intenzív, élénk színű ruhák. A legkisebbek esetében azonban mindenképp vedd figyelembe az egészségüket és az érzékeny bőrüketminél világosabb egy szín (fehér, szürke, krémszínű), annál kevesebb festékanyagot tartalmaz a ruha.

6. Praktikus ruhák, amiket gyakran kell cserélni

A babák ruháit és pelenkáit naponta többször kell cserélnie - erre mindeképp gondolj a ruhák kiválasztásakor. Ellenőrizd a rögzítési módot és annak praktikusságát; a gyorskioldású patentok ideálisak. Nagyon praktikusak azok a rugdalózók és overálok, amiken mindenhol, vagy legalábbis a lábak körül ilyen patentok vannak. Válassz olyan felsőket, amiknek kellően széles a nyaka, hogy gyorsan és gond nélkül fel lehessen húzni. Kerüld a felesleges fűzőket vagy egyéb applikációkat a nyak körül, hiszen ezek veszélyesek lehetnek a kisgyermekek számára.

7. Készülj fel baba mosószerekből 

A megvásárolt ruhákat gondosan mosd és vasald ki az első használat előtt. Ne felejts el kíméletes mosóport vásárolni, amelyet kifejezetten a baba bőrére fejlesztettek ki.

8. Válassz inkább laza, mint szűk ruházatot

A kisbabáknak maximális kényelemre van szükségük - ezt tartsd szem előtt a megfelelő méret kiválasztásakor, és a puha, légáteresztő anyagok mellett figyelj, hogy a darabok kellően bő szabásúak is legyenek. Inkább egy számmal nagyobb méretű rugdalózót, overált vagy bodyt vásárolj, mint kisebbet.

Hogyan határozzuk meg a babaruházat méretét?

A gyermek ruházatot leggyakrabban centiméterben (a baba magassága szerint) vagy a hónapokban kifejezett életkor szerint (vagy a kettő kombinációja) méretezik. Természetesen nem fogod biztosan tudni, hány centiméteres lesz a baba a születésekor, manapság azonban az ultrahangnak köszönhetően legalább meg tudjuk becsülni.

Ha a baba becsült súlya 3 kg, akkor 50-56-os méretben vásárolhatsz ruhákat. Ha arra számítasz, hogy a baba nagyobb lesz a születéskor, akkor inkább a 62-es méret körül gondolkodj.

Alapdarabok újszülötteknek

Ha első babádat várod, vagy ajándékot keresel egy újdonsült anyukának, néhány kifejezés még új lehet - ezért szeretnénk elmagyarázni néhányat közülük.

Body

Az első hónapokban ez egy nagyon praktikus darab a baba ruhatárában. Használható pólóként, ingként vagy trikóként. A csecsemő bodyk rövid ujjú és hosszú ujjú változatban is kaphatók. Meleg napokon inkább egy rövid ujjú darabot ajánlunk, de egyébként bátran válassz egy hosszú ujjú változatot, mert ezek a ruhák a kicsiknek készültek, és ők érzékenyebbek lehetnek a huzatra vagy a hideg levegőre. A bodykat a lábak között lehet rögzíteni, leggyakrabban több patenttal, ennek köszönhetően praktikus darab. Nem csúszik ki a baba nadrágja alól, így a baba nem fog megfázni. Egyes darabok a nyaknál vagy a has teljes hosszában végigfutó patentokkal is rendelkeznek.

Rugdalozó

Az alsó része hasonlít a klasszikus pamut melegítőnadrághoz, de nincs rajta nyílás, ezért olyan, mintha "zoknival" lenne befejezve. Nem kell külön-külön melegítőnadrágba és zokniba öltöztetni a babát, és annak köszönhetően, hogy egy darabból áll, a zokni nem fog leesni a baba lábáról. Általában magas és rugalmas derékkal rendelkeznek, így nem nyomnak sehol. Kényelmes darab, és praktikusságának köszönhetően nagyon népszerű az anyukák és a babák körében. A könnyebb és gyorsabb pelenkázás érdekében praktikus a lábak között patentokkal ellátott darabot választani.

Overál

Egy másik alapdarab a kisbaba ruhatárában. A rugdalózóhoz hasonlóan szintén végződhetnek zoknival, és felső részük szintén patentekkel záródik. Praktikus darab, mert védi a kisgyermek hasát és hátát. Az overált leggyakrabban önmagában, vagy a baba body-n felül viselik.

Téli kezeslábas

Vastag és meleg téli darab, amely megvédi a babát a hidegtől. Többnyire puha pamutszövettel bélelt. Gyakran tartalmaznak egy praktikus zsinórra fűzött kesztyűt is, és általában teljes hosszában lecipzározhatók, így könnyen lehet fel-le venni. Az alsó rész is a kezeslábas része - puha "cipő", amelyet a patentok segítségével könnyen be- és kikapcsolhatsz.



Bevásárlólista a nyári babáknak:

Hosszú ujjú body - 3 db

Rövid ujjú body - 3 db

Pizsama / Rugdalózó, hosszú ujjú, alváshoz - 3-5 db

Puha hosszú nadrág - 3 db

Vékony pamut sapka - 2 db

Zokni - 3-5 pár

Karmolás elleni baba kesztyű - 1-2 db

Előke - 3 db 



Bevásárlólista a téli babáknak:

Hosszú ujjú body - 5 db

Pizsama / Rugdalózó, hosszú ujjú, alváshoz - 3-5 db

Puha hosszú nadrág - 3 db

Baba pulóver - 1-2 db

Zokni - 3-5 pár

Karmolás elleni baba kesztyű - 1-2 db

Téli kezeslábas

Téli sapka és kesztyű

Meleg takaró a babakocsiba/autós ülésbe

Előke - 3 db