Félsz, hogy mosás közben tönkreteszed a kedvenc kasmír vagy gyapjú pulóveredet? Ne aggódj! Íme néhány tipp arról, hogyan mosd és szárítsd ezeket a pulóvereket, hogy azok mindig újnak tűnjenek.

Ne mosd ki minden egyes használat után

A gyapjú lanolinolajokat tartalmaz, amelyek természetes módon antimikrobiális hatásúvá teszik. Ha meg akarsz szabadulni az éttermi vagy füstös környezet szagától, csak akaszd ki a friss levegőre vagy a fürdőszobába, miközben veszel egy forró zuhanyt (így tulajdonképpen kigőzölöd a ruhát). Ha pedig folt jelenik meg a pulóveren, tisztítsd megfelelő mosószerekkel, és hagyd a levegőn megszáradni. Ezzel energiát spórolsz és a gyapjúszálakat is kíméled.

Csak az alábbiak szerint mosd ki őket:

  • Ellenőrizd az ajánlott mosási utasításokat a címkén
  • Fordítsd a pulóvert fejjel lefelé, vagy tedd egy speciális mosózsákba
  • Használj gyapjú mosószert
  • A gyapjúprogrammal moss (ha nem találod a mosógépen, válassz hideg vizes és centrifugálás nélküli programot)
  • A pulóvert más, hasonló színű és anyagú darabokkal együtt mosd

Hogyan mosd ki kézzel?

Töltsd meg a mosogatót, a fürdőkádat vagy a mosdókagylót szobahőmérsékletű vízzel, és adj hozzá speciális gyapjú mosószert. Gyengéden masszírozd bele a pulóverne, és hagyd a vízben tíz percig. Ezután öblítsd le először langyos, majd hideg vízben, amíg a szappanbuborékok el nem tűnnek. Óvatosan nyomkodd ki a pulóvert, hogy megszabadulj a felesleges víztől.

Ha kicsavarod, a pulóver elveszítheti a formáját

Fontos, hogy kövesse a víz - mosószer - pulóver sorrendet. Ha a vízsugarat közvetlenül pulóverre engeded, az károsítja a szálakat. Végül pedig ne csavard ki belőle a vizet, inkább óvatosan nyomkodd ki.

A szárítógép akár több mérettel is összezsugoríthatja a pulóvert

A pulóvert a legjobb vízszintes helyzetben, egy világos törölközőre helyezve szárítani. A nedves gyapjúpulóver nehéz, és ha fogasra akasztanád, akkor kinyúlna és elveszítené a formáját. Fontos a megfelelő hely kiválasztása is, kerüld a közvetlen napfényt vagy más hőforrást. A törölközőre fektetve óvatosan hajtogasd a kívánt formára, és távolítsd el a lehető legtöbb gyűrődést.

Hogyan kell tárolni a gyapjúpulóvert?

  • A pulóvert zárt helyen tárold, ahol védve van a portól és más külső hatásoktól
  • A pulóvereket nyáron természetes anyagokból készült zsákban rakd el, a műanyagból készültek magukhoz vonzzák a nedvességet, vagy megfesthetik a ruhát.
  • Tárolás eelőtt győződj meg róla, hogy a pulóver tiszta.A gyapjú fehérjeszál, és az esetleges ételfoltok vonzzák a molyokat

Fontos, hogy a gyapjú pulóvereket két viselés között legalább 24 órát hagyd “pihenni”. A gyapjúszálnak időre van szüksége, hogy regenerálódjon és visszanyerje az eredeti formáját. A gyapjú csomóinak eltávolításához használj egy kefét, és keféld át hosszában, ezzel eltávolítva a port és a szennyeződéseket.